Президентът на Тайван Цай Ингвен призова за международна подкрепа за острова и каза, че демокрацията там е в опасност заради подновените заплахи от Китай, предаде ДПА, цитирана от БТА. Изявленията на Цай бяха в отговор на изказването на китайския президент Си Цзинпин в сряда, че Китай ще възстанови единството с Тайван, ако се наложи – и със сила. Тя отхвърли неговите думи още часове след това.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според Цай от речта на китайския президент става ясно, че Пекин възнамерява да приложи познатия подход „една страна, две системи“ и към Тайван. Този подход, приложен към Хонконг след 1 юли 1997 г., гарантира ограничена степен на автономия под китайски надзор, отбелязва агенцията. На брифинг в Тайпе Цай каза, че за нея е невъзможно да приеме призива на президента Си за обединение, защото той „крещящо пренебрегва факта, че Тайван наистина съществува и напълно функционира като всички други демократични страни“.

снимка: Ройтерс

снимка: Ройтерс

Президентът предупреди Китай да не подценява волята на 23-те милиона души в Тайван да живеят в свобода и демокрация. Тя каза, че китайските заплахи застрашават тези глобални ценности, които Тайван твърдо отстоява.  Тя призова международната общност да погледне сериозно на новосъздалата се ситуация около Тайванския проток и да се застъпи за Тайван с цел защита на демокрацията и международната стабилност. „Ако международната общност не се застъпи за Тайван, то ще попитаме коя ще бъде следващата страна, на която ще дойде ред?“, подчерта Цай.


Leave A Reply