Броят на нелегалните влизания в Европа е достигнал най-ниските си стойности за период от 5 години. Данните са на европейската гранична агенция Фронтекс, които уточняват, че мигрантите, опитали да преминат границите без разрешение, са около 150 хиляди, което е най-ниското от 2013 г.

снимка: doryforos.gr

снимка: doryforos.gr

Цифрите обаче не се отнасят за Испания, която е удвоила влизащите на територията си за втора поредна година. Не така стоят нещата за Италия, където популисткото правителство затвори пристанищата за кораби, спасяващи мигранти край бреговете на Либия – независимо дали са на неправителствени организации, търговски или дори на италианската брегова охрана.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Засечените от властите в Европа нелегални мигранти през 2018 г. е с 92 % по-малко от 2015 г., когато мигрантската криза достигна своя пик. Данните сочат още, че има сериозен спад в преминаванията по средиземноморския маршрут от северна Африка към южна Италия. Броят на откритите незаконни преминавания е намалял с 80% до малко повече от 23 хиляди, твърдят от Фронтекс. Държавите от ЕС продължават да спорят как да се управлява потокът от пристигнали мигранти, след като през 2015 г. в общността влязоха над 1 милион души.


Leave A Reply