Близо 400 машини са обработвали пътните настилки в цялата страна през нощта. В районите със снеговалеж работата им продължава. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Поради снегонавявания е ограничено движението на всички автомобили през Троянския проход. Временно е ограничено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по пътя Девин – Михалково и през прохода „Превала“. Движението по останалите републикански пътища е без ограничение.

снимка: radioenergy.bg

снимка: radioenergy.bg

АПИ апелира шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да спазват дистанция и указанията на контролните органи. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

снимка: DPA

снимка: DPA

При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти. От АПИ уверяват, че 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.


Leave A Reply