„Закриването на Агенцията за българите в чужбина не решава никакви проблеми. Това не е решение, а изказване на премиера. Аз пък предлагам министерство за българите в чужбина”, заяви министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред бТВ. „Искам България да бъде сериозна държава. Позорно е, че последните 28 години зарязахме нашата диоспора. Има близо 2 млн. души историческа българска общност, има и 4 млн. българи мигранти по цял свят”, обясни той.

снимка: Лалка Димитрова

снимка: Лалка Димитрова

Каракчанов коментира и решението да преговаряме със САЩ за изтребителите F-16. Той подчерта, че то не е за купуване на самолети, а за започване на разговори. Започваме преговори, ако не ни отговаря на изискванията – финансови и икономически, имаме право да започнем преговори със следващата страни”, уточни военният министър.

боен самолет, ф-16, изтребител

Относно офертите за нови изтребители – от САЩ, Швеция и Италия, той коментира, че тази на САЩ е на по-висока цена от тази, която е гласувал парламентът – 1,8 млрд. лв. с ДДС, но предлагат и оборудване. Италия и Швеция пък влизат в рамката, но оборудването трябва да се купи от трета държава – САЩ, и целият пакет пак надхвърля рамката.


Leave A Reply