Вселенският патриарх Вартоломей връчи днес томоса за автокефалията на предстоятеля на новосъздадената структура – Православната църква на Украйна (ПЦУ), предаде ТАСС. Предаването на документа стана в църквата „Свети Георги“ в Истанбул в присъствието на украинския президент Петро Порошенко, съобщи и Франс прес. След церемонията по връчването в църквата бе отслужена литургия по случай Богоявление. След нея приветствени слова произнесоха патриарх Вартоломей и митрополит Епифаний.

снимка: Ройтерс

снимка: Ройтерс

Текстът, който Вартоломей подписа вчера, бе разпространен в превод на украински от посланика на Украйна в Турция. В него се отбелязва, че „правата на Вселенския престол върху екзархията в Украйна и върху свещените ставропигии остават непроменени“, а всички „значителни въпроси“ на ПЦУ трябва да се решават през Константинопол (Истанбул).

снимка: AFP

снимка: AFP

Освен това според този текст автокефалията на ПЦУ се ограничава в границите на украинската държава, тя не може да назначава епископи или да създава свои подразделения извън пределите на Украйна, а също така не може самостоятелно да произвежда Свещено миро, необходимо за извършване на богослужения, за разлика от действащата в Украйна канонична Украинска православна църква (УПЦ), която е под върховенството на руската патриаршия.


Leave A Reply