Британският парламент гласува сделката Брекзит на 15 януари. Редица депутати все още са критично настроени към споразумението, което премиерът Тереза Мей договори с европейските лидери през ноември. Ако сделката не бъде одобрена в британския парламент, може да се стигне до Брекзит без споразумение.

Тереза Мей, снимка: БГНЕС

Тереза Мей, снимка: БГНЕС

Британските депутати от Камарата на общините ще проведат гласуването на сделката за Брекзит на 15 януари. Това съобщава БиБиси, цитирайки правителствени източници. Парламентарните дебати по споразумението ще започнат още тази седмица като те ще се окажат ключови за предстоящия вот. Премиерът Тереза Мей призова британските народни представители да гласуват за сделката, договорена от нея с ЕС. Редица депутати от различни опозиционни партии обаче все още са против споразумението. От Либералните демократи, лейбъристите и Демократичната юнионистка партия бяха категорични, че ще гласуват против сделката за Брекзит. Представители на Консервативната партия на Мей също са критично настроени. Именно заради опасността от липсата на подкрепа на сделката за Брекзит премиерът отложи планираното за 11 декември гласуване.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Сред най-големите трудности при вота ще се окаже проблемът с т.нар. бекстоп – или предпазния механизъм, който предвижда британската провинция Северна Ирландия да остане част от състава на Митническия съюз на ЕС и общия европейски пазар за неограничено време с цел избягване на твърда граница с Ирландия, която е част от ЕС. През декември Мей поиска прилагането на мярката да бъде ограничено за срок от 12 месеца, но европейските лидери отказаха. Тя настоя и за допълнителни разяснения от ЕС, за да отговори на притесненията на британските депутатите. Премиерът добави, че ще потърси начин британския парламент да получи възможността да оказва по-голямо влияние върху начина на договаряне на бъдещите отношения между Великобритания и ЕС.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март. Ако депутатите в парламента не одобрят сключеното споразумение за Брекзит, най-вероятно ще се стигне до тежък развод с Бюксел. Брекзит без сделка е най-лошият, но най-възможният вариант в случай, че британският парламент не гласува за договореното споразумение.


Leave A Reply