В Белгия задържаха българин за трафик на мигранти към Великобритания, предаде БНТ по информация на белгийски медии. Според следствието 41-годишният мъж направлявал дейността на автосервизи в Белгия, където се поставяли тайници в превозни средства. Там били заключвани до деветима мигранти. Пътят на бежанците обикновено започвал от Афганистан или Пакистан и минавал през Турция и България, като крайната цел била Западна Европа и по-конкретно Великобритания.

снимка: www.glas.bg

снимка: www.glas.bg

Разследването по случая започнало през 2016 г. в британското пристанище Дувър, след като митнически служители се усъмнили в камион с българска регистрация. Била извършена допълнителна проверка, тъй като външният обем на превозното средство не отговарял на вътрешната товарна кухина. В тайник били открити петима души, сред които имало и три непълнолетни деца. Към европейските служби било издадено предупреждение да следят за подобни опити за измама. До октомври 2017 г. европейските митничари се натъкнали на още 55 подобни случая. В разследването участвали службите на Великобритания, Белгия, Холандия, Германия, Франция и България.

снимка: PropertyGuru

снимка: PropertyGuru

Белгийската прокуратура е повдигнала обвинения на седем души, а делото срещу тях започва тази седмица в Гент. Според обвинението изработваните тайници били изключително тесни и някои от тях застрашавали сигурността и живота на мигрантите. В един от случаите тайникът бил с размери 74 х 63 х 35 см, а при друг мигрантът трябвало да се скрие на мястото на резервната гума на автомобила.

протест мигранти рим

протест мигранти рим

Подслушани телефонни разговори сочат, че самите трафиканти знаели колко трудно е да се пътува по този начин. Те дори направили опит, при който установили, че в подобни условия не биха издържали повече от седем минути. Според информацията по случая за превоз от българо-турската граница до Великобритания мигрантите плащали по 10 000 евро, а прехвърлянето от Франция до Великобритания струвало 1300 евро.


Leave A Reply