Имаме волята да работим с румънците за успешно председателство на Съвета на ЕС. Това заяви днес говорител на Европейската комисия. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и комисията очакват да работят тясно с румънския президент Клаус Йоханис, с румънското правителство и останалите румънски служители за успеха на първото румънско председателство. Това председателство започва в решителен момент за ЕС, готови сме да го подкрепяме за постигането на целите, добави говорителят. Румъния ЕС

По неговите думи интервюто на Юнкер в последните дни на миналата година, в което бе изразено притеснение от липсата на единство на национално равнище в Румъния, е отчело техническата подготовка на председателството. Юнкер многократно е изразявал любовта си към Румъния и румънците, преди две години призова за заличаване на разделението изток-запад в ЕС, посочи говорителят.
Решени сме да работим с всички представители на румънската политическа система за постигането на резултати. В четвъртък Юнкер и еврокомисарите ще бъдат в Букурещ. По време на председателството е необходимо известно равнище на национално съгласие, за да може страната да изпълни ролята си на председател на Съвета на ЕС, обобщи говорителят.


Leave A Reply