С безсрочен национален протест по примера на френските „жълти жилетки“ и затваряне на гранични пунктове плашат малки фирми от петролния бранш. Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива обединяват около 100 фирми, предимно от малки населени места – местни бензионостанции и газстанции. Причината за недоволството им е новият Закон за горивата, който трябва да влезе в сила в края на месеца. Според тях той е лобистки и облагодетелства монопола на големите компании в бранша, обричайки на фалит дребните търговци – над 400 в цялата страна.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според сдружението сериозно застрашени са търговците на битов газ. Непосилни били и изискванията към малките търговци на горива. Така например, за да се регистрира търговец на едро, фирмата трябва да има капитал от поне 1 млн. лева и да внесе гаранция от 500 000 лева. Високи са и изискванията за 20 000 лева капитал и още толкова гаранция за вече действащи бензиностанции. Според малките търговци от тези промени губят както купувачите на горива, така и бюджетът.

снимка: pragativadi.com

снимка: pragativadi.com

От сдружението се заканиха, че ще излязат на протест още тази седмица, но не посочиха точен ден. От сдружението са търсили политическа подкрепа, но не са получили такава. Те отново настояват законът да не влиза в сила и се заканват да дадат текстовете на Конституционния съд.


Leave A Reply