В килията на Николай Банев беше открит телефон, с който е водена комуникация с руски лобисти. Това каза заместникът на главния прокурор Иван Гешев в интервю за бТВ. „Преди няколко дни в килията на Николай Банев в кутия за натурален сок беше намерен телефон, какъвто той няма право да притежава. След като се направи експертиза, се видя негова комуникация с руски лобисти, с която се предлага сформиране на евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси. Така той ще иска политическо убежище в Русия. За мен това е предателство към собствената държава“, заяви Гешев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той посочи, че телефонът е намерен от служители на Министерството на правосъдието преди десетина дни. „Направена е експертиза – говорено е с руски граждани, обещавана му е защита от руски адвокати, както и медийна кампания в Русия в защита на неговото репресиране. Обсъждана е и медийна атака срещу прокуратурата, като се споменава името на конкретен известен български журналист, който да я започне. Но за нас е очаквано, защото засегнахме интереси за стотици милиони. И този отговор ще е медиен, политически – ще има всякакви атаки. Но ние правим това, което хората очакват – справедливост“, каза още той.

Гешев обясни, че прокуратурата ще внесе обвинителни актове, но съдът е този, който решава какво ще се случи. „Имаше по делото доказателства, че при определен момент е имало 1 млн. лв. в Швейцария. Сезирали сме максимално бързо съответните швейцарски власти. Днес ще уведомим министъра на правосъдието Цецка Цачева с доказателствата, с които разполагаме, и смятаме, че те ще й бъдат полезни. Благодарим на Министерството на правосъдието за съдействието“, заяви той. Гешев уточни, че по делото предмет на разследване са четири предприятия.

снимка: sofiainfo.bg

снимка: sofiainfo.bg

Подадената жалба на Десислава Иванчева в съда в Страсбург не означава, че България ще бъде осъдена. На въпрос как ще коментира условията в ареста, в който беше държана Десислава Иванчева, Гешев отговори, че тя има право да се защитава по всякакъв начин. „За наказателната отговорност и за това, дали едно лице ще бъде осъдено или не решава съдът и това е различно дали някой се оплаква от условията в арестите. Иванчева има активна позиция и се опитва да се защити по всякакъв възможен начин – и в Страсбург, и чрез медиите, и тя има право на това. Една подадена жалба не означава задължително, че България ще бъде осъдена. Мястото на задържане беше въпрос на лош късмет – то беше избрано от съответните служители на КПКОНПИ. Те правилно преценяват да спрат Иванчева и тя да бъде задържана от служителите на МВР. Всички за добро или лошо видяха как протекоха нещата. И въпреки че всичко стана пред медиите, се твърди, че парите са подхвърлени. И дори и след това имаше версии, че парите са подхвърлени. Представете си какво щеше да стане, ако не се беше случило пред цяла България. Върху тези две лица – Десислава Иванчева и Биляна Петрова, има следи от маркираното вещество, но в момента тече съдебен процес и не е правилно да влизаме в детайли. Подсъдимите и обвиняемите имат право да се защитават по всякакъв възможен начин – дори и като лъжат. Обвинението е за престъпление, за което се предвиждат 30 години затвор, и е нормално да се защитават“, заяви той.

Попитан дали е запознат със СРС-тата по делото, които излязоха в медиите, Гешев отговори, че ги е прочел, но те трябва да бъдат чути в съдебна зала. „Според прокурорите има съответствие – това да наблюдаващите прокурори, но аз не съм запознат. Живеем в 21 век и чисто теоритично няма как един министър да отиде при съответния бизнесмен и да каже „дайте ми 20 000 лева“. Нещата се случат с посредници – много често човекът, който получава парите, не се среща с този, който ги дава. Даването на пари в конкретния случай не е корупция, защото парите, които дава свидетелят, са в интерес на правосъдието. Трябва да е ясно чисто практически, че това не е недобросъвестен човек, който иска да злепостави друг. Г-н Ваклин е направил всичко възможно друго и няма вариант, освен да се обърне към правосъдието“, заяви Гешев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„По отношение на ареста на Иванчева се развива една медийна фиксация. Дали задържаните ще са с белезници или не, решава съдът. За това няма отношение прокуратурата. Зад Иванчева стои една политическо-медийна групировка, която я защитава активно“, каза още той и посочи, че в ареста всички са в еднакви условия. „Иванчева явно проправи пътека, по която явно ще вървят много хора“, каза още той.


Leave A Reply