Япония смята, че отношенията с Южна Корея напоследък станаха изключително сложни поради редица негативни стъпки, предприети от Сеул, включително тези, които изострят проблема с принудителния труд по време на японската окупация на Корея. Това съобщи в понеделник говорителят на правителството Йошихиде Суга на пресконференция в Токио, предава ТАСС.

Шиндзо Абе, Япония, Русия
„За съжаление, наскоро южнокорейската страна извърши редица негативни действия. В резултат на това двустранните отношения сега са в изключително трудна ситуация и въз основа на нашата последователна позиция ще поискаме от Южна Корея да отговори на това“, каза той.

Япония, Южна Корея
По-рано японският премиер Шиндзо Абе каза, че е наредил на правителството да разработи серия от мерки за противодействие, дължащи се на факта, че южнокорейският съд разпореди на една от водещите японски металургични корпорации да плати обезщетение на работници от Южна Корея, мобилизирани за производство по време на японското колониално управление.
Японското правителство отхвърля исканията на Южна Корея за обезщетение за принудителен труд, тъй като то произтича от факта, че този въпрос най-накрая беше решен, когато отношенията между Токио и Сеул бяха нормализирани през 1965 г.


Leave A Reply