„Нашите депутати ще гласуват против решението на Министерския съвет за закупуване на нов боен самолет“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. На брифинг в централата на партията Нинова разясни позицията на левицата относно възможността правителството да поиска от парламента да му разреши „проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход“ при закупуването на нови изтребители за българската авиация. На финалната права битката бе между американската „Локхийд Мартин“ и нейния изтребител F-16V Block 70 и шведската СААБ и изтребителя JAS-39C/D Gripen, но бе предпочетена американската оферта.

боен самолет, ф-16, изтребител

„Правителството на Бойко Борисов не зачита нито Конституция, нито парламента, нито правовата държава“, смята Нинова. „Давате ли си сметка какво искат от нас? Народното събрание да разреши на правителството да не спазва решението на Народното събрание и да се отклони от задължителните изисквания, гласувани от най-висшия орган в държавата. Много пъти са нанасяли удар върху правовата държава и парламентаризма в България, но това е дъното“, допълни още тя. Лидерът на БСП припомни, че партията има позиция на Националния съвет от 10 юни 2018 г., в която модернизацията на Българската армия е подкрепена с разходи, които да не надвишават 2% от БВП, но при определени условия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според депутата от левицата Кристиан Вигенин с предложението си правителството не защитава интересите на страната, а създава ситуация доставчикът да определя post factum правилата и параметрите на сделката. „От наша гледна точка това е недопустимо“, смята Вигенин. Според него БСП държи на българското партньорство със САЩ, но то трябва да има двупосочен характер.

превозвачи

„Представители на БСП ще се включат в протеста на транспортните фирми в Брюксел“, каза още Корнелия Нинова по време на пресконференцията. „За нас проекта „Макрон“ на равнище Европа е антиевропейски, защото погазва основен принцип в ЕС на свободно движение на хора и стоки, разделя Европа на малки и големи, Изток и Запад, център и периферия. За България това е тежък удар върху икономиката ни“, каза още Нинова. По думите ѝ правителството е проспало възможността да защити българския национален интерес и е обрекло българските транспортни фирми.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Като председател на Съвета на ЕС, когато имахме по-големи възможности, докато се прегръщаше и потупваше, зае следната позиция – България като председател не може да взема страна и трябва да се държи неутрално. До месец май Българското правителство нямаше официална позиция в защита на българския интерес“, подчерта Нинова. „Георги Свиленски ще пътува с тях, ще бъде в Брюксел, ще участваме в протеста“, допълни Нинова.

Франс Тимерманс

Франс Тимерманс

„Пускаме искане до нашето политическо семейство, до г-н Удо Булман, председател на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, до г-н Тимерманс, който е водещият ни кандидат за председател на Европейската комисия, с искане да разговарят с колегите от другите партии за подкрепа на позицията на България. Важно е да търсим съюзници в този момент, макар и правителството да закъсня за това.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Призовавам премиера да се обърне към г-жа Меркел – да поиска, да помоли Германия да отстъпи от натиска и да се помогне на българския национален интерес. Да се обърне към г-н Макрон, с когото може би в Евксиноград решаваха този въпрос“, заяви Нинова. Според лидера на БСП, ако този въпрос не бъде решен, най-добрият вариант е този състав на ЕП да остави въпроса за следващия, тъй като този е на финала си.


Leave A Reply