На практика няма промяна при матурата след 7 клас. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предава bTV.

снимка: Digital Trends

снимка: Digital Trends

Изпитът ще бъде в две части, а не с два модула. Ако някой ученик реши, може да не участва във втората част““, уточни министърът. „Разликата е, че оценката ще бъде една. Всяко участие във втората част ще даде допълнителна възможност на ученика да кандидатства в повече училища”, посочи Вълчев.

образование, училище

„Дали ще се казва две части или два модула, няма голяма разлика. Първата част ще са 25 задачи, а втората част – преразказ. Запазва се продължителността и форматът на изпита. Той ще бъде върху материала само от 7 клас. Това, което променяме, е, че вместо два модула ще се казва две части и оценката ще бъде една”, обобщи просветният министър.

снимка: Уикимедия

снимка: Уикимедия

„12 000 деца са напуснали образователната система, 8000 от тях са заминали в чужбина“, съобщи още той. „Броят на рисковите деца, които констатираме, е между 60 и 70 000. При 2,5%-3% от учениците, които отпадат, причината са ранните бракове. След увеличението след Нова година средната брутна учителска заплата ще е близо 1300 лв., а минималната – 920 лв. Средното „чисто” възнаграждение ще е близо 1100 лв. Тези, които получават 920 лева и са току-що постъпили учители и нямат добавка за прослужено време, ще вземат дори още по-малко – около 800 лв. „чисто”, каза министърът.

учител

„Тази година след увеличението за първи път средната учителска заплата ще бъде над средната за страната от години, десетилетия дори“, отчете Вълчев. „Традиционно има недостиг на учители по чужди езици и информатика, задълбочава се недостигът по математика и физика. Затова ще стартираме нова национална програма, с която ще финансираме обучението за придобиване на учителска правоспособност от лица, завършили висше образование в други сектори“, допълни министърът.

училищни шкафчета

„Правим информационна система, която ще срещне търсенето и предлагането и ще ни картографира недостига на педагогически специалисти. Очакваме по-голям недостиг през следващите години“, каза още Красимир Вълчев. По повод тежките ученически раници министърът изтъкна, че са реализирани мерки, като някои от тях ще дадат ефект от началото на идната учебна година. „Закупихме ученически шкафчета за нас 300 000 ученици на стойност близо 10 милиона лева, осигурихме достъп до електронни варианти на учебниците, препоръчахме на училищата да оптимизират учебните разписания, така че децата да носят учебници за по-малко дисциплини“, отбеляза Вълчев.


Leave A Reply