Ще внеса две конституционни жалби – срещу текстове в Закона за водата и срещу Закона за горивата. Това каза омбудсманът Мая Манолова в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Във връзка с увеличаването на цената на водата в някои градове, Манолова коментира, че увеличението на цената не е довело до никакво подобрение в качеството на услугата, нито в качеството на водата и на инвестициите. По думите й загубата на вода отново е 62 %. „Какъв е смисълът, каква е ползата, какви са плюсовете от поредните увеличавания на цената на водата? Отговор няма. Тук проблемите са не просто и не само в слабия контрол от страна на КЕВР, защото регулаторът обикновено е по-благосклонен към монополистите, отколкото към гражданите. Тук проблемите са и в законодателството“, допълни още омбудсманът. Тя посочи, че със своя екип и с местния омбудсман на Шумен в четвъртък организира голям форум, на който да се обсъдят големи проблеми.

вода
„Подготвям конституционна жалба срещу текстове в Закона за ВиК“, допълни Манолова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По отношение на Закона за горивата, Манолова коментира, че собствениците на малки бензиностанции са прави. „Подготвям конституционна жалба и ще я депозирам в Конституционния съд още днес. Така нареченият Закон за горивата, който придоби по-широка популярност като „Картелният закон“, е тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива в полза на големите. Освен това е удар върху българските граждани в качеството им на потребители, защото фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията“, допълни още омбудсманът.


Leave A Reply