Българската дипломация няма да се намесва в спора за собствеността на либийския танкер Бадр, задържан в български води в края на миналата година. Това стана ясно от отговор на Министерството на външните работи до телевизия Европа.

Припомняме, че либийският танкер „Бадр“ две години е предмет на съдебен спор между българската компания „Булгаргеомин“ и либийската държава. Две години стои на пристанище Бургас, докато в края на декември миналата година след редица решения на Бургаския окръжен съд и последващи инстанции, корабът е предаден в полза на българската компания. На 21 декември 2018 г. частни охранители и съдебен изпълнител, придружени от представители на „Гранична полиция” и „Морска администрация” се качват на кораба и принуждават екипажа му да слезе. Следва смяна на името на плавателния съд на „Бдин“ и отплаването му под панамски флаг. За коментар потърсихме частния съдебен изпълнител, участвал в изземането на кораба.пристанище Бургас

 

Според транспортният министър Росен Желязков, компанията „Булгаргеомин“ е упражнила морска ипотека над плавателния съд. По думите му става въпрос за частно-правни взаимоотношения с международен елемент, а изявленията от либийска страна окачестви като дипломатически маневри.


Leave A Reply