Опасно студено време ще има през днешния ден. По данни на метеоролози, очаква се това да е най-студеният ден за седмицата. Градусите ще паднат до 18 – 15 под нулата на места, предава БГНЕС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Рано тази сутрин термометрите на Черни връх над София показаха минус 20. В столицата градусите са минус 8, в Русе минус 9, в Благоевград и Кърджали минус 10. На връх Ботев също е минус 20 градуса, на връх Рожен – минус 17. Само за четири области на Югоизточна България няма обявени предупреждения за опасности на времето.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Навсякъде другаде ще е в сила предупреждението за потенциално опасно време с отрицателни температури през целия ден. Заради невъзможността да подсигури топли учебни стаи и температура над 15 градуса директорът на 86-то основно училище „Св. Климент Охридски” в село Владая пусна учениците в дървена ваканция. От Министерството на образованието и науката увериха, че в други училища не се предвижда ваканция по никое време. Студът ще се усеща още повече, тъй като ще се изясни, навсякъде се очаква да бъде слънчев денят.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

За София минималната температура ще бъде около минус 13 градуса, а максималната около минус 3 градуса. В сряда се очаква да се заоблачи и на места да има слаби превалявания от сняг, което и слабо ще повиши температурите и ще бъдат – сутрешните между минус 10 и минус 7 градуса, а дневните от минус 2 до около 6-7 градуса над нулата за Източна България.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В четвъртък ще се затопли още и вече сутрешните температури ще бъдат между минус 6 и минус 1 градуса, а дневните между 1 и 10 градуса над нулата. 10 се очаква да са градусите по Черноморието, където ще има и слаби валежи от дъжд. От петък се очаква ново застудяване, температурите ще се понижат отново и максималните ще бъдат между 0 и 5 градуса. В почивните дни ще бъде студено, не се очакват валежи.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Студено не е само у нас. В съседна Гърция трима души станаха жертва на обилните снеговалежи и минусовите температури. Страната е обхваната от изключително студен фронт, като на места живакът в термометрите падна до минус 18 градуса по Целзий, а обширни части на страната бяха покрити с дебели преспи сняг. През последните дни температурите в Македония паднаха под минус 12 градуса. В понеделник замръзна част от Охридското езеро. На места ледът достигна дебелина от няколко сантиметра. Обикновено зимните месеци край Охрид са доста по-меки и с по-високи температури. В неделя в град Битоля термометрите показваха минус 21 градуса. В Района на Маврово, в западната част на републиката, снежната покривка на много места е над метър. В зимна хватка са и в съседна Турция. Заради неблагоприятните зимни условия редица полети по вътрешни и международни линии от летище „Ататюрк“ в Истанбул бяха отменени, включително и до София.

 


Leave A Reply