Столична община търси терени за скейт площадки, които да бъдат проектирани съвместно с Федерацията по скейтборд и София Скейт Сити. Това се договориха двете страни по време на среща, инициирана от общинските съветници от ГЕРБ, на която присъстваха зам.-председателят на Столичен общински съвет Николай Стойнев, председателката на Комисията по спорт към Столичен общински съвет Таня Георгиева, съветниците Анатоли Илиев, Ботьо Ботев, Стефан Марков от РБ, представители на Европейска столица на спорта, главният архитект на София Здравко Здравков, Делян Стефанов от София Скейт Сити и Николай Георгиев от Федерацията по скейтборд, съобщиха от Столичен общински съвет.

Уикипедия

Уикипедия

Те обсъдиха коментираните в публичното пространство случаи от последните седмици, свързани с недоразумения при прилагането на Наредбата за обществен ред на Столична община, от страна органите на реда. Участниците в срещата се обединиха около тезата, че в Наредбата е ясно записано, че не е забранено карането на скейтборд в София. Но опасни каскади върху парапети, бордове на фонтани и други елементи от градското обзавеждане са недопустими. Общинските съветници поеха ангажимент да проведат срещи с контролните органи и да разяснят текстовете в нормативния документ. От своя страна представителите на Федерацията по скейтборд също ще разговорят със своите членове.

По време на срещата бе обсъден и пропуска в законодателството, в което липсва дефиниция на средствата на придвижване тип „борд“. Общинските съветници са готови да съдействат за законодателни промени, за да се избегне нормативния вакуум. Още през следващата седмица представители на скейтбордистите ще се срещнат с главния архитект Здравко Здравков, за да започнат обсъждането на възможни терени за изграждането на скейт площадки.


Leave A Reply