Франция ще приеме нов закон, предвиждащ значително по-тежки наказания за употреба на насилие и нанасяне на материални щети по време на протести, съобщава Франс прес. Това предава ТВ ЕВРОПА.

Едуар Филип, снимка: БГНЕС

Едуар Филип, снимка: БГНЕС

Премиерът Едуар Филип каза в телевизионно интервю, че ще бъдат въведени и по-тежки санкции за онези лица, които организират протести, без да подават искания за разрешение от страна на властите. Предвиждат се наказания и за участниците в недекларирани митинги. Както и забрана по време на протест да се носят маски, които скриват цялото лице.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Филип уточни, че това не означавало, че гражданите няма да имат право да протестират свободно. Той даде пример със законите срещу футболните хулигани, на които е забранено да посещават спортни прояви. Междувременно партията на Марин льо Пен – „Национален сбор“ – предложи да се реши кризата с протестите на „жълтите жилетки“, като се изпълнят две ключови техни искания – въвеждане на т.нар. референдуми по гражданска инициатива и намаляване на броя на депутатите с цел икономии за бюджета.


Leave A Reply