Държавният секретар на САЩ направи изненадваща визита в Ирак. След като потегли от Йордания, Майк Помпео кацна без предварително уведомление в Багдад. Първият дипломат на САЩ разговаря с високопоставени политици от Ирак, включително и председателят на парламента, предава ТВ ЕВРОПА. Основна тема на разговорите според световните агенции е било изтеглянето на САЩ от Сирия. По-рано в Йордания Помпео увери, че Вашингтон ще засили натиска срещу Иран. Той разясни, че изтеглянето на американските войници от Сирия няма да повлияе върху дипломатическите и търговските усилия на Вашингтон да засили натиска върху Техеран. Държавният секретар посочи, че между съюзниците на САЩ в Близкия изток съществува съгласие за големите рискове, които Иран създава за региона.

снимка: ТВ ЕВРОПА

снимка: ТВ ЕВРОПА

„Решението на президента Тръмп да изтегли войниците ни от Сирия по никакъв начин не се отразява на възможностите ни да продължим кампанията срещу Иран. Ще видите как през идните дни и седмици ще увеличим не само дипломатическите си, но и търговските си усилия за упражняване на истински натиск върху Иран“, каза Помпео.

САЩ, Иран

Правителството на Тръмп поднови през ноември санкциите си срещу Иран, които бяха отменени след постигнатото през 2015 г. иранско ядрено споразумение. Те са насочени срещу финансовия и енергийния сектор на Иран. Обиколката на Майк Помпео в Близкия изток ще продължи с посещения на Египет и няколко от страните в Персийския залив. Целта на визитите е координиране на действията срещу Иран.


Leave A Reply