На фона на редица намалени прогнози за икономическото развитие на България и региона от икономическия екип на „УниКредит Булбанк“ остават изключително оптимистични, предава Инвестор.бг. В последния си тримесечен анализ за икономиката на Централна и Източна Европа икономистите очакват ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) да се ускори до 3,9% през 2019 г. спрямо 3,5% през 2018 г.

Главният икономист на „УниКредит Булбанк“ за България Кристофор Павлов пояснява, че водещите фактори за ускорението включват умерен фискален стимул, ускоряване на инвестициите и по-ниски цени на енергийните суровини. По думите му и отслабването на негативните ефекти от кризата в Турция също ще помогне за възстановяването на износа през 2019 г.Уникредит

„Прогнозираме значително забавяне на растежа на БВП до 3% през 2020 г. в резултат на очакваното чувствително забавяне на развитите икономики и на влошаването на условията на финансиране“, пояснява обаче специалистът.

Ако тази прогноза се материализира, 2019 г. ще се окаже шестата поредна година на растеж, което ще маркира втория по продължителност период на експанзия в най-новата стопанска история на страната ни. Според банката въздействието на някои временни фактори, които способстваха за забавянето на растежа през 2018 г., вероятно ще намалее през 2019 г. При това става въпрос не само за тежкия спад на износа на стоки за Турция, но и по-високите цени на енергийните суровини и най-вече по-слабата от очакваната реколта на някои селскостопански култури в резултат на засушаването през лятото на 2018 г.


Leave A Reply