Предлагаме Министерския съвет да подготви проект за международен договор и преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет. Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде „Фокус“.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

„Днес на заседанието беше разгледан докладът за придобиване на новия боен самолет. Министерски съвет взе следното решение – предлага Народното събрание да разгледа и да приеме доклада, да възложи на Министерски съвет да подготви проект за международен договор и за преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет и да задължи премиера да следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор. В преговорния екип задължително да участват министърът на икономиката, на отбраната, на външните работи и на икономиката“, заяви Каракачанов. Той посочи, че предложението е било ясно още на 21 декември.

снимка: Lockheed Martin

снимка: Lockheed Martin

„Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации – че едва ли на Министерски съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител“, обяви вицепремиерът. Каракачанов обясни, че другият вариант е бил да се предложи започване на проекта отначало, което по думите му означава още минимум година и половина да забави процесът по сключване на договор. Според него това не е изгодно за нашите ВВС.


Leave A Reply