Британският премиер Тереза Мей претърпя първото си политическо поражение за тази година. То ѝ бе нанесено от парламента, който гласува поправка в Закона за финансите. Тя има за цел блокиране на излизането на Кралството от Европейския съюз без одобрена сделка. Гласуването завърши с 303 гласа „за“ срещу 296 гласа „против“. „За“ са гласували и 20 депутати от консерваторите.

Така правителството няма да може да прави разходи за напускане на ЕС без сделка, ако парламентът не разреши това. Правителството коментира, че вотът не променя факта, че Обединеното кралство официално напуска ЕС на 29 март тази година. Също така не се променя и събирането на данъци от кабинета.

снимка: geographical.co.uk

снимка: geographical.co.uk

На 15 януари Камарата на общините ще гласува споразумението за Брекзит, договорено от Тереза Мей с ЕС. Министър-председателката се оказа принудена да отложи веднъж вота, тъй като щеше да го загуби, а сега отчаяно търси допълнителни гаранции от ЕС, за да отговори на опасенията на консерваторите бунтовници. От ЕС ясно заявиха, че сделката няма да бъде предоговаряна.


Leave A Reply