„Оставката ми беше приета – каквото можах, направих за АПИ“, каза на брифинг в Министерския съвет инж. Светослав Глосов. „Трудностите, които бяха създадени в началото на годината с продажбите на електронни винетки, доведоха до доста неприятни моменти“, коментира той. „След разговора, който проведохме с премиера Бойко Борисов, считам, че аз нося повече отговорност от тази, която беше поета в началото на седмицата, така че депозирах своята оставка, която беше приета“, заяви Глосов.

АПИ път

„Работим да окомплектоване Управителния съвет на АПИ така, че да няма сътресения за работата на агенцията“, каза от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. „Тази сутрин на редовна оперативка при премиера Бойко Борисов във връзка с въвеждането на електронната система за таксуване по републиканската пътна мрежа бяха обсъдени проблемите през първите дни на 2019 година“, обясни тя. „Премиерът остро разкритикува това и поиска поемане на отговорност. В тази връзка реакцията на инж. Глосов беше да депозира заявление за освобождаване от поста“, заяви министър Аврамова.

Петя Аврамова, снимка: БГНЕС

Петя Аврамова, снимка: БГНЕС

Аврамова посочи, че по организацията по въвеждането на алтернативни и повече начини за купуване на е-винетка се работи непрекъснато. „Всеки ден въвеждаме нови алтернативни начини. Към момента е-винетка може да бъде закупена на касите на „А1“ и мобилното приложение на оператора, както и на два сайта. Електронни винетки могат да бъдат закупени и от терминалите за самотаксуване – такива вече за монтирани на всички ГКПП, както и в 1400 пощенски станции в брой или с пос терминал“, заяви регионалният министър и посочи, че се очаква включването и на всички големи вериги бензиностанции.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Така че гражданите ще могат да купуват е-винетка на много повече места, отколкото са могли да купуват хартиена винетка. Ако хартиената е била възможна за купуване на 3000 места в държавата, електронната може да се купува на повече от 4000 места. Работим и по идеята да бъдат купувани на още 2000 точки в страната – банкоматите на „Борика“, обясни Аврамова. Тя не отговори на въпрос дали ще се удължи гратисният период за глоба заради електронни винетки, който беше даден от АПИ.


Leave A Reply