11-годишно дете от Стара Загора е поредната жертва на телефонни измамници. То е дало на престъпниците над 53 000 лева и златни накити. Детето е било примамено по една от класическите схеми – съдействие на полицията, съобщават от Прокуратурата. След Новогодишните празници телефонните измамници са се активизирали, коментираха от МВР, предаде БНТ.

снимка: sunshinesigningconnection.com

снимка: sunshinesigningconnection.com

Вчера преди обяд домашният телефон позвънил и 11-годишно момиче отговорило. Непознат глас му се представил за полицай и поискал от детето съдействие за залавянето на телефонни измамници, като обяснил, че полицията е по петите им и трябвало да бъдат хванати, когато взимат парите. Поискал от детето мобилен телефон за контакт и обяснил, че ще продължат разговора след малко, а през това време да провери колко пари може да събере в дома си.

полиция
„Схемата е познатата – съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници или извършители на други престъпления. Както нееднократно сме отбелязвали – това е най-успешната, най-резултатната схема, използвана от измамниците и това схемата, по която е реализирана измамата вчера“, каза Златка Падинкова, началник сектор „Измами“ в ГДНП.

финансова измама, пари

След като детето казало на измамника, представящ се за полицай, че е намерило в дома си 53 400 лева и златни накити, му е обяснено да остави парите и накитите под паркиран автомобил, близо до училище в Стара Загора. Родителите на детето разбрали за случилото се след като се прибрали от работа и тогава подали сигнал в полицията. Само вчера 9 души са станали жертва на телефонни измами. „Като в два от случаите мулетата са установени и задържани.Паралелно с това са задържани и така наречените „въртачи“, които са действали от територията на Румъния.“, каза Падинкова.

телефонна измама

В тези два случая измамените са разбрали бързо, че са жертва на престъпници и веднага са подали сигнал в полицията. Преди дни и жена от Гоце Делчев измамена по същата схема бързо съобщила в районното. Двете мулета са задържани часове по-късно на територията на Пазарджик. Въртачите в схемата са тези, които звънят на жертвите по телефона. Измамилите детето в Стара Загора вчера също са звънели от румънски СИМ-карти от територията на северната ни съседка. От МВР отново призовават хората да не дават пари на непознати поискани по телефона и при получаване на подобни обаждания веднага да се свързват с полицията и със свои близки.


Leave A Reply