Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че е готов да работи за втора среща на върха с американския президент Доналд Тръмп, на която да бъде постигнат резултат, който ще бъде приветстван от международната общност, предаде Синхуа днес след приключването на посещението на Ким в китайската столица.

снимка: : Xinhua/Barcroft Images

снимка: : Xinhua/Barcroft Images

Корейският гост разговаря с китайския президент Си Цзинпин и двамата изразиха подкрепа за денуклеаризацията на Корейския полуостров, посочва агенцията. Ким Чен-ун изрази пред своя домакин надежда, че заинтересованите страни ще съдействат на процеса на ядреното разоръжаване на полуострова, активно ще подкрепят Северна Корея, като отчитат нейните опасения, и ще обединят усилия за цялостно уреждане на процеса на денуклеаризация, отбелязва Синхуа. Той подчерта също така, че Пхенян е решен денуклеаризацията да бъде постигната изключително по мирен път.

Севернокорейска ядрена глава Снимка: independent.co.uk

Севернокорейска ядрена глава
Снимка: independent.co.uk

Си Цзинпин от своя страна предложи Китай и Северна Корея да действат съвместно за гарантирането на мира и развитието на региона. „Ние сме заинтересовани да действаме с вас в обща посока, обединявайки усилията си с другите заинтересовани страни. С цел гарантиране на мира и сигурността ние ще съдействаме за денуклеаризацията, ще играем конструктивна роля за поддържането на дългосрочен мир в региона“, посочи китайският лидер. Той изрази надежда, че Северна Корея и САЩ ще намерят компромис, с който да преодолеят застоя по въпроса за денуклеаризацията, а с това да отворят и нова страница в отношенията си.

3023700C-D21D-43F6-90D5-E095EC64FEFD_cx5_cy12_cw94_w1597_n_r1_s

Лидерът на Северна Корея пристигна в Пекин на 7 януари с личния си влак, съпроводен от съпругата си И Сол-джу, от своя съветник Ким Йон-чхол, който води преговорите със САЩ, и външния си министър И Йон-хо. Това бе четвъртата среща на върха между двете страни от м.г. насам. Според Синхуа атмосферата на разговорите в Пекин е била „сърдечна и приятелска“ и е бил постигнат консенсус по най-важните въпроси.


Leave A Reply