„Изборът на изтребител е залог за това колко дълго ще управлява правителството.“ Това заяви бившият посланик в Америка Елена Поптодорова пред бТВ по повод процедурата по избор на нови изтребители. По думите ѝ всичко е сведено до личната сигурност на премиера.Бойко Борисов

„Премиерът Борисов иска да даде всекиму“, подчерта Поптодорова. По думите ѝ той си представя, че като даде на Кремъл енергийните проекти, ще може да договори сделката за изтребителите със САЩ. „Последното нещо, което Кремъл иска да види, е американски самолети, придобити от нас“, изтъкна бившият посланик в САЩ. Тя припомни, че са подавани оставки точно преди взимането на такива важни решения – едната стана тогава, когато България е имала възможност да проучва за своите залежи на газ. Според нея трябва повече политически кураж.

снимка: Lockheed Martin

снимка: Lockheed Martin

Елена Поптодорова заяви, че правилният избор на изтребител ще промени политическата картина в Югоизточна Европа. „Изведнъж това се промени, F-16 бяха готови, но ги взеха румънците. Макар и втора ръка – бяха добри машини. В един момент се пусна тезата за нова машина и изкара „Грипен” напред. Сега процедурата е тотално объркана. Четирима министри ще водят преговори със САЩ, а те срещу кого ще седнат? Това е с цел да се намери бързо и оперативно решение”, допълни вицепрезидент на Асоциация на Атлантическия договор на НАТО.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Бившият посланик коментира и изказването на зам.- главният прокурор Иван Гешев за това, че Николай Банев имал достъп до телефон в ареста и е подготвял хибридна война срещу България. Тя поясни, че най-важното уточнение от думите на Гешев е, че тези разговори са водени не с официални руски лица, а с лобисти. Поптодорова определи ситуацията по-скоро като затворнически скеч, като подчерта, че надали Путин ще вдигне телефона на Николай Банев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Поптодорова призова зам.главния прокурор Иван Гешев да коментира информацията, че използвайки българската територия, руски военни агенти са доставили комуникационни системи в Черна гора, във връзка с неуспешния преврат срещу президента там. „Това е потвърдена информация, а има едно дискретно мълчание. За мен това е по-важно, отколкото телефонът на Николай Банев в плодовия сок”, допълни Поптодорова.


Leave A Reply