„България ще настоява промените в условията за работа на международните превозвачи да не бъдат гласувани в пленарната зала на Европейския парламент“, съобщи пред протестиращите в Брюксел шофьори министърът на транспорта Росен Желязков. Той присъства днес на заседанието на комисията на ЕП по транспорт, която подкрепи само един от трите доклада, свързани с подготвяните промени.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„С усилията на представителите ни в ЕП два от докладите не бяха приети и бяха отхвърлени“, посочи министърът. „Това означава, че ще изискаме от политическите групи пакетът да не влиза за разглеждане в ЕП. Към момента, заради ситуацията, която се е създала и която може да се каже, че е една от малкото безпрецедентни ситуации на блокиране на законодателни предложения, разглеждани в цялост, няма решение на координаторите. Затова нека да изчакаме, за да бъдем сигурни кои да бъдат следващите стъпки“, посочи той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Министърът поясни, че единственото подкрепено от парламентарната комисия днес предложение за връщането на камионите на три седмици в държавата, където е установена фирмата собственик, е било отхвърлено по-рано от Съвета на ЕС, който е страна в преговорите. „Изправени сме пред абсурд – Съветът отменя връщането на камиона, а комисията (по транспорт) предлага на ЕП връщането на камиона“, коментира Желязков.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Министърът съобщи, че представители на Европейската комисия, третата страна в преговорите, са го уверили, че няма да подкрепят връщането на камионите на три седмици в държавата, където са регистрирани. „Независимо, че не сме напълнили площада, вашият глас се чува в залата“, обърна се Желязков към превозвачите.


Leave A Reply