Гърция заяви на германския канцлер Ангела Меркел, че ще предяви съдебен иск за милиарди евро репарации за престъпленията, извършени по време на нацистката окупация в страната през Втората световна война. Германия отхвърли претенциите на Гърция в миналото, но сега гръцкият президент Прокопис Павлопулос повдигна отново въпроса пред Меркел.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Поддържам позицията на нашата страна за търсенето на репарации за престъпленията, извършени от нацистите в Гърция по време на окупацията. Предприели сме съответните юридически процедури, но най-добре е този проблем да бъде решен на компетентен европейски форум – юридически или най-добре икономически“, отбеляза гръцкият президент Прокопис Павлопулос.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Меркел се извини за престъпленията на нацистите в Гърция, но избегна темата за репарациите. „Съзнаваме нашата историческа отговорност за страданията, причинени на Гърция от националсоциалистите. Това е урок за нас и ще направим всичко необходимо за гарантиране на добри отношения с Гърция“, подчерта тя.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Германия отрича да дължи още репарации на Гърция, като твърди, че изплатените през 1960 г. 115 милиона дойче марки са достатъчни. В края на 2018 година Атина поиска 288 млрд. евро репарации от Германия за нацистката окупация. Според доклад компенсацията за унищоженията в Гърция през периода 1941-1944 г. трябва да е в размер на 288 милиарда евро. Изчислено е, че Берлин трябва да изплати и допълнителни 11 милиарда евро, тъй като през 1943 г. нацистите са взели заем от 476 милиона марки от Централната банка на Гърция, за да финансират военната си кампания в Северна Африка.


Leave A Reply