„Действията на българските ветеринарни власти през 2018 година в борбата им със заразните болести по животните бяха адекватни и доведоха до овладяване на ситуацията“, каза във времето за парламентарен контрол вицепремиерът Томислав Дончев. Той отговори на въпрос на народните представители Кристиан Вигенин и Светла Бъчварова – Пиралкова относно политиката на правителството за справяне с усложняващата се епизоотична обстановка в страната.

снимка: gustonews.bg

снимка: gustonews.bg

„Скептичен съм към производството на нови и нови стратегии – в страната има 160 национални стратегии и по тази причина смятам да ги редуцирам“, каза Дончев по повод идеята на депутатите да се създаде нова национална стратегия за превенция и борба със заразните болести по животните. Той предложи в парламентарната земеделска комисия да се организира дискусия за епизоотичната обстановка в страната с участието на основни държавни институции.

снимка: Felix Wong

снимка: Felix Wong

Според Дончев огромна част от мерките за подобряване на епизоотичната обстановка в страната трябва да са на ниво профилактика и превенция, защото разходите са по-малко. „Всички знаем какви са естествените предпоставки за тези заболявания – съседството с Турция и миграционните пътища на птиците“, посочи Дончев.


Leave A Reply