Изборът на нов тип боен самолет олицетворява геополитическата ориентация на една държава. Това каза бившият министър на отбраната Николай Свинаров, предава „Фокус“. Tой посочи, че основната причина изборът на нов тип боен самолет да се забави във времето е финансова.

изтребители, Миг

„Не са без значение и политическите конюнктури през годините. Нека да напомним, че след 2005 г. (след приемането ни в НАТО), бюджетът за отбрана намаляваше през годините като процент от БВП. Като нямаш средства за модернизация няма как да я направиш. Повече от десет години – след 2008 г. бюджетът за отбрана се равняваше на необходимите средства за издръжка“, заяви той и посочи, че не е имало средства за значителни капиталови разходи. По думите му невъзможната комбинация между дейността на специалистите в областта и неизбежните политически критерии са подводните камъни при избора на нови изтребители.

Николай Свинаров, снимка: Dnevnik.bg

Николай Свинаров, снимка: Dnevnik.bg

На въпрос икономически, политически или експертен трябва да бъде изборът, Свинаров посочи, че вече е станало дума за комбинация от критерии. „Какво означава политическият критерий – като си купиш бойни кораби от Белгия или хеликоптери – транспортни и/или бойни, от европейска компания, а твърдиш, че в рамките на НАТО САЩ са ти стратегически партньор, то винаги е добре да наричаш икономическия критерий – политически. Няма да напомням стари максими кое на кое е концентриран израз“, каза още той.

изтребители
Свинаров посочи, че изборът на нов боен самолет олицетворява геополитическата ориентация на една държава и я обвързва със съюзнически взаимозависимости. „В България не без основание вече повече от 15 години говорим за „съвместимост“ и изпълнение на целите за партньорство. Друг е въпросът какво става със „съюзите“ – имам предвид НАТО и ЕС“, каза още той.


Leave A Reply