Полската агенция за сигурност арестува полски и китайски гражданин по обвинения в шпионаж, предаде „Ройтерс“, като цитира Полската агенция по печата (ПАП), предаде БТА. По-късно полската обществена телевизия TVP съобщи, че службите са претърсили офиси, ползвани от „Хуауей“, както и такива на „Оранж Полска“, където работи полският граждани. Според „Уолстрийт джърнъл“ на китайския гражданин са повдигнати и обвинения, че е шпионирал в полза на китайска разузнавателна агенция. Впоследствие полските власти обясниха, че той вероятно е действал в лично качество и че работата на разследващите органи по никакъв начин не е свързана с „Хуауей“.

шпионин

Китаецът е един от директорите на полския филиал на телекомуникационния концерн „Хуауей“, съобщава държавната полска телевизия. „Китайският гражданин е бизнесмен, работещ за голяма електронна компания. Полякът е личност, известна в средите, свързани с кибербизнеса“, съобщи пред ПАП Мачей Воншик, заместник-ръководител на полските специални служби. Според полски медии полякът до 2011 г. е заемал висш пост в Агенцията за вътрешна сигурност на Полша. Работил е в областта на киберсигурността.

Мън Ванчжоу, снимка: Getty Images

Мън Ванчжоу, снимка: Getty Images

През декември канадските власти арестуваха по искане на САЩ финансовия директор на китайския телеком Мън Ванчжоу. Задържането ѝ е в рамките на разследване за нарушаване на американски търговски санкции. Американското разузнаване твърди, че „Хуауей“ е свързана с китайското правителство и нейна техника може да бъде използвана за шпионаж.


Leave A Reply