Приветствия и одобрителни коментари след историческото гласуване на парламента в Скопие за промени в конституцията и смяна на името на бившата югорепублика. В петък вечер 81 народни представители подкрепиха реформите и страната официално вече приема името Република Северна Македония. Едни от първите, които поздравиха страната за конституционните промени бяха НАТО и ЕС. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че НАТО твърдо подкрепя пълното прилагане на Преспанското споразумение, което е важно за един стабилен и проспериращ регион.

Йоханес Хан, снимка: БГНЕС

Йоханес Хан, снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, от своя страна коментира, че се надява това историческо решение да допринесе за създаването на една позитивна динамика за целите Западни Балкани. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини също се присъедини към приветствията. Брюксел остава ангажиран да подкрепя Скопие по пътя към цялостното прилагане на Преспанския договор и европейската интеграция на страната.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас беше сред първите лидери, които поздравиха Зоран Заев за победата. Ципрас лично се е обадил на македонския си колега и го е похвалил за успешното завършване на процеса по промяна на конституцията. Тепърва предстои договорът да бъде гласуван и от парламента в Атина.


Leave A Reply