Все още не е установено кой е разорал дюните до къмпинг „Смокиня”. Предполага се, че булдозерите са изорали пясъка през последните дни, съобщава bTV.

снимка: bTV

снимка: bTV

Вчера екоинспекцията в Бургас извърши проверка на място. „Останахме не само изумени, но и възмутени с каква наглост са унищожени природни забележителности”, коментира Тонка Атанасова, директор на РИОСВ – Бургас. Природните забележителности се намират в защитената територия „Пясъчни дюни Каваци”. Извършителите на деянието обаче все още не са установени.Все още не е ясно дали дюните са в концесионната площ на концесионера. Само установихме, че имотът действително е публична държавна собственост – плажна ивица, отбеляза директорът на РИОСВ – Бургас.

снимка: bTV

снимка: bTV

Когато дюните са част от концесионната територия, върху тази част от плажа не могат да се поставят каравани, не може да се строи и да има заведения. Още утре с геодезисти ще бъде направена нова проверка. Наказанието за унищожени дюни е по Закона за защитените територии е от 1000 до 10 000 лв. „Ще бъдем безкомпромисни към извършителите”, категорична беше Тонка Атанасова.


Leave A Reply