„Пакетът „Мобилност” не помага за единението на Европа и нарушава някои принципи, с които толкова много се гордеем”. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева в коментар на промените, които изкараха на протести българските превозвачи, предава НОВА телевизия.

Bryuksel (1)
Според Захариева т.нар. „закон Макрон” разделя Стария континент, чисто географски, на периферни държави и такива, които са в центъра. Министърът подчерта, че неизгодните за България мерки са свързани със сериозните интересите на големи превозвачески компании от Франция, Австрия, Германия.

Екатерина Захариева

Захариева коментира и темата с либийския кораб, задържан на българска територия заради дълг на собственика му към наша компания. „Дано този казус да се реши възможно най-бързо и да не повлияе върху отношенията между двете страни. МВнР се опитва по всякакъв начин за помогне за това. Понякога тихата дипломация е много по-добра”, каза външният министър. И допълни, че подопечното й ведомство не е информирано официално за намерение на Либия да задържа наши плавателни съдове, които навлизат на нейна територия.

снимка: geographical.co.uk

снимка: geographical.co.uk

Министърът говори и за предстоящия развод между Великобритания и Европейския съюз. „Европа не се нуждае от Brexit. Надяваме се здравият разум да надделее и в крайна сметка да имаме един подреден Brexit”, коментира Захариева. И подчерта, че плавното излизане на Острова от Общността е в интерес и на българите, тъй като Лондон е сериозен търговски партньор на България.


Leave A Reply