Министерството на енергетиката съвместно с Комисията за енергийно и водно регулиране търсят спешно решение за стабилизиране на цените на индустриалния ток, който се търгува на енергийната борса, предава ТВ ЕВРОПА.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В понеделник, 14-ТИ януари, председателят на КЕВР Иван Иванов свика на разговор ръководителите на трите ЕРП-та, шефовете на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток“ 2, НЕК и енергийната борса. На срещата се очаква да присъства и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, но не и реалните купувачи от бизнеса.

снимка: pcsvcs.org

снимка: pcsvcs.org

Производителите, търговците на ток и регулаторът ще обсъждат различните варианти за продажба на ток на свободния пазар, така че да се реши проблемът с драстичния скок на цената на електроенергията за индустрията.

"Мини Марица-изток"

Регулаторът започна и проверка в трите електроразпределителни дружества, която продължава до 25 януари. Проверява се техническото състояние на съоръженията и електромерите. Целта е да се види дали компаниите доставят реалната услуга, за която потребителите плащат. Ще се проверяват на случаен принцип електромерите както на битови, така и на бизнес потребители. Междувременно се очаква и увеличение на сметките за електроенергия за бита заради по-високото потребление в края на декември и началото на януари. Според предварителните данни консумацията на ток е с 10 до над 20 на сто по-висока в дните около празниците.


Leave A Reply