Бившият служебен премиер на България Стефан Софиянски коментира икономическото състояние на страната ни и перспективата да бъдем приети в еврозоната, предава БНТ.

еврозона

„Политиката на излишъка е изключително вредна – дават се пари в края на годината, които не генерират адекватен, реален Брутен вътрешен продукт“, категоричен е Софиянски. „Ако тези пари бъдат разпределени равномерно през годината, ще се свърши повече работа, но за това се изисква една много по-дългосрочна стратегия“, допълни той.

бюджет 2019

Според него България не е подготвена за влизане в еврозоната заради слабото ни икономическо развитие. „Икономиката трябва да бъде буфер при въвеждането на еврото, защото няма как да минем без сътресения. Пенсионер с нормална пенсия 350 лв, как ще живее той със 170 евро в Европа? Икономиката трябва да има много по-силен растеж, да поеме удара, радикално да се качат пенсиите и тя да поеме сътресенията“, каза Софиянски.

снимка: informo.bg

снимка: informo.bg

Според Софиянски, България е в пълен икономически застой от 1 януари 2007 г. (когато сме приети за пълноправен член на ЕС) с леви правителства – на Станишев, Борисов, частично на Орешарски. „Много съм изненадан, че липсва амбиция в това правителство да мръдне. Ние сме единствената държава в Европа, чиито БВП, тоест всичко, което тя произвежда, е под 10 000 евро на глава от населението. За мен некадърността е по-страшна от корупцията“, каза той.

Стефан Софиянски снимка: БГНЕС

Стефан Софиянски
снимка: БГНЕС

Софиянски е категоричен, че страната има нужда от нов социален и политически проект, за да бъде изградена като една модерна европейска държава.


Leave A Reply