Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви ясно, че страната му няма да се оттегли от Преспанския договор, а ще го ратифицира също като съседката си. На конференция само часове след оставката на Панос Каменос, лидера на коалиционния партньор „Независими гърци“ от правителството и два дни след гласуваните в Скопие промени в конституцията, Ципрас поздрави македонския си колега Зоран Заев и каза, че със споразумението Гърция се е освободила от логиката на национализма и квазипатриотизма по такъв критичен национален въпрос и „същото беше направено и от другата страна на границата“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Същото постигна Зоран Заев и неговото правителство, приключвайки целия опит със смело преразглеждане на конституцията, което гарантира дългосрочния характер на това споразумение. Позволете ми да поздравя министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев за куража, за проявената смелост от началото до края на този процес. Поздравявам го, защото не се оттегли под натиска на националистическите протести на омраза, организирани от ВМРО-ДПМНЕ, партньор на „Нова демокрация“ в Европейската народна партия, които инвестираха в насилие и предизвикаха политическа аномалия, опитвайки се да унищожат този исторически опит“, отбеляза Алексис Ципрас.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Ципрас информира сънародниците си, че Гърция няма да се оттегли от Договора от Преспа. „Трябва да се справим с редица проблеми, като речта на омразата, с публикуването на лични данни на депутатите, които подкрепят споразумението от Преспа, но ще доведем процеса до успешен край“, допълни още той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В сряда най-вероятно гръцкият парламент ще гласува вот на доверие на правителството на СИРИЗА, след като по-малкият партньор „Независими гърци“ се оттегли от него. До края на януари законодателният орган трябва да ратифицира и самия Преспански договор, за да влезе той в сила.


Leave A Reply