Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Турция за икономическа катастрофа, ако атакува кюрдите след изтеглянето на американските войски от Сирия, и наред с това призова кюрдите „да не предизвикват“ Анкара.

Започваме отдавна закъснялото изтегляне от Сирия, като същевременно бием здравата и от много страни малкото останало от халифата на групировката „Ислямска държава“. Ще атакуваме отново от налична наблизо база, ако тя се възстанови. Ще опустошим икономически Турция, ако атакува кюрдите. Трябва да се създаде зона за сигурност от 20 мили, написа в „Туитър“ Тръмп.

снимка: stockholmcf.org

снимка: stockholmcf.org

„Също така обаче не искаме кюрдите да провокират Турция. Русия, Иран и Сирия бяха най-облагодетелствани от дългосрочната американска политика за унищожаване на ИД в Сирия – естествени врагове. Ние също имаме полза, но сега е време да върнем войските си у дома. Край на БЕЗКОНЕЧНИТЕ ВОЙНИ!“, добави той в друг пост в социалната мрежа.

Турция призова САЩ да спазват тяхното стратегическо партньорство след предупреждението на Тръмп за икономическа разруха, това предават турските медии, като цитират изказване на говорителя на президента Ердоган – Ибрахим Кълън. Анкара подготвя военна операция срещу кюрдските милиции на изток от река Ефрат, като през последните дни изпрати към границата със Сирия бронирани машини и техника.


Leave A Reply