„Искаме от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) да ни бъде предоставен договорът между АПИ и държавната фирма „Автомагистрали“ за възлагане на строителството на АМ „Хемус“. Искаме и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да ни бъдат предоставени рамковите споразумения между държавното дружество „Автомагистрали“ и фирмите, които ще строят отсечките от аутобана“, заяви говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева пред медиите, след като тя и група народни представители от левицата внесоха в АПИ искане за предоставяне на договора за строителство на магистрала Хемус между АПИ и държавното дружество „Автомагистрали“.

_K1B4239-1

„Още на 10 октомври 2018 г. бившият директор на АПИ Светослав Глосов казва, че до края на 2018 г. ще бъдат обявени обществените поръчки за строителството на АМ „Хемус“. Малко след това строителството се възлага на фирми, без конкурс и обществена поръчка“, припомни Елена Йончева. „Има обосновано съмнение, че това е пример как една държавна фирма, в случая „Автомагистрали“, се използва като черна кутия за разпределяне на милиарди левове, което в съвременна България е безпрецедентно. Тя няма капацитет за изграждането на автомагистрала „Хемус“. Финансовите ѝ резултати за 2017 г. са влошени. Изпълнителният ѝ директор Стоян Беличев досега не е заставал пред медиите и нашият въпрос е дали е вярно, че той е бивш съдружник с Гинка Върбакова“, попита Йончева.

магистрала, път

Тя припомни, че в края на миналата година няколко строителни фирми организираха протест с хиляда машини в София срещу искането на опозицията за проверка на качеството на магистралите. „Малко след това същите фирми получиха без обществени поръчки, търг и конкурс един милиард триста и петдесет милиона лева за изграждането на магистрала „Хемус“, посочи още Йончева.

_K1B4267-1

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски изрази надежда час по-скоро да бъде получен отговорът от АПИ. „Напомняме, че не сме се отказали от проверката от независима лаборатория на качеството на българските пътища и чакаме от АПИ да си свършат работата, а не с формални отговори да си мислят, че това ще бъде подминато. Ако нямат притеснения, очакваме договорът да ни бъде предоставен в рамките на днешния или утрешния ден“, отсече Свиленски.


Leave A Reply