Държавната енергетика ще осигури допълнителна електрическа енергия за платформа „ден напред“, което ще нормализира борсовия пазар. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„От държавната енергетика поемаме ангажимент да осигурим допълнително количество електрическа енергия за платформа „ден напред“, което да даде възможност на борсовия пазар да се нормализира. Надяваме се, че това ще доведе до спокойствие на пазара“, заяви министър Петкова и посочи, че те ще бъдат разработени съобразно Закона за енергетиката и европейското законодателство.  Енергийният министър обясни, че третата мярка е пазарно обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа.

енергетика

„Нашата борса работи изключително добре – тя най-бързо успя да развие всички варианти за търговия. И това ни отличава от останалите борси, които работят от по-дълго време“, обясни министър Петкова. „Днес с електроразпределителните дружества говорихме за повишението на търсенето, за което се твърди, че пазарът не може да отговори. Искахме да направим този анализ, за да се види какво още би могло да се направи, за да задоволим това търсене и да не се стига до тази истерия на борсата. И мисля, че успяхме да стигнем до тези основни мерки, около които всички се обединихме“, заяви още тя.


Leave A Reply