Трима души, включително и собственикът на пясъчните дюни на къмпинг „Смокиня“, са задържани. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по Нова телевизия във връзка с разрушените пясъчни дюни на къмпинг „Смокиня“. „Още във вчерашния ден Окръжна прокуратура в Бургас се самосезира по публикации в медиите. МВР-Бургас също и извършиха под ръководството на прокуратурата проверка“, посочи тя. „При отиването на място, полицейските служители са установили категорично, че се касае за разрушаването на дюни. Това е за нас защитена територия, разрушаването и повреждането на защитени територии и земни образувания, които са невъзстановими и изключително ценни, представляват престъпление по общ характер“, обяви говорителят на главния прокурор. „За това в условия за неотложност, при първите действия при разследването с оглед на местопроизшествието, е стартирано наказателно производство“, уточни Арнаудова.

снимка: bTV

снимка: bTV

„В рамките на вчерашния ден полицейските служители установиха самоличността на багеристите, които са осъществили заравняването и на практика унищожаването на дюните. Те бяха задържани в късните часове. След провеждане на беседи с двете лица, те са заявили, че са били наети от трето лице, за това да извършат услуга“, заяви тя, като посочи, че е установен и багерът, с който е извършено заравняването. „Тези лица са посочили лицето, което ги е наело. Получили са 1 000 лв. за услугата, след което МВР успяха да установят и задържаха и поръчителя на това действие. Трите лица към момента са задържани за срок от 24 часа в МВР-Бургас и предстои с тях да се извършват процесуално следствени действия“, посочи Румяна Арнаудова.

снимка: bTV

снимка: bTV

„Най-общо двамата багеристи сочат, че са били наети от това лице, а лицето твърди, че е собственик на имота, в които са осъществени действията, но не ги е наемал. Налице са противоречия в техните твърдения“, коментира тя. „Лицето, което сме задържали и което е поръчало тези действия е собственик на имота и твърди, че не е знаел, че някой е извършвал тези действия, което за нас е доста нелогично на този етап“, каза още Арнаудова.


Leave A Reply