„Няма причини да се говори, че на енергийната борса има недостиг на предлагания ток“, заяви пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова. „Ежедневно трите държавни компании АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и Националната електрическа компания са задължени по закон да осигуряват по 690 мегавата на час. Така че има достатъчно енергия за купуване“, категорична е Петкова. Като доказателство министърът посочи, че през 2017 година е отчетен 2,6% ръст на произведената енергия спрямо 2016 година.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Министърът няма информация за затворени предприятия заради драстичния скок в цената на индустриалния ток. На енергийната борса има три сегмента. На единия 90% процента от бизнеса купува ток на базата на двустранни договори, под 10% е сегментът „Ден напред” и много малко купуват енергия в рамките на деня. Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране започват две спешни мерки за стабилизиране на цените на индустриалния ток, който се търгува на енергийната борса.

чез, евн, енерго про

До 25 януари в трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН, Енерго про ще текат проверки. Обект на проверка ще бъдат техническото състояние на съоръженията и електромерите. Целта е да се видят дали компаниите доставят реалната услуга, за която потребителите плащат. Ще се проверяват на случаен принцип електромерите както на битови, така и на бизнес потребители дали дават технически отклонения. Министерството на енергетиката и КЕВР ще проверят също лицензионната дейност на трите ЕРП-та.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По-късно днес председателят на КЕВР Иван Иванов ще свика на разговор ръководителите на трите ЕРП-та, шефовете на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток“ 2, енергийната борса. На срещата се очаква да присъства и енергийният министър Теменужка Петкова, но не и реалните купувачи от бизнеса. Ръководителите на дружествата ще обсъждат възможност да се доставят на борсата различни количества енергия във всички сегменти, не само в този „Ден напред“, заради който скочиха синдикатите, че цените се манипулират и заради това бяха регистрирани шокови изменения с 350% в рамките за ден през тази есен.


Leave A Reply