Аз съм убеден, че цената, която е предложена от САЩ за закупуване на F-16, може да бъде намалена. Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията в по Нова телевизия във връзка с процедурата за закупуване на нов боен самолет. „Това е възможно най-прозрачната процедура, защото имаме работна група, доклад, решение на МС, ще има дебат в парламента, с което ще може да се даде мандат на правителството, за да може да бъдат уточнени всички детайли в разговорите между България и САЩ, за да направим така, че цената, която сега е предложена да бъде намалена. Аз съм убеден, че това може да стане, но също така да приемем, че всичко, което беше извършено като прозрачна процедура даде много по-голяма увереност за взимането на правилното стратегическо, политическо решение“, обясни той.

снимка: Lockheed Martin

снимка: Lockheed Martin

„Всяко едно решение, което се взима за модернизацията на армията за всяка една държава на ЕС или НАТО, винаги е политическо решение накрая. Нека обаче да сложим на масата и какви са параметрите за тези два самолета, които в момента предизвикаха словесен диалог, един сблъсък, който се води между президента и всички останали атлантици и евроатлантици, които защитават позицията на правителството и решението, което трябва да вземе българският парламент“, обясни още председателят на ПГ на ГЕРБ. „В момента имаме самолет, който се предлага, но той има цялата конфигурация със съответното въоръжение и може да се интегрира и да подпомогне оперативните способности, както на националната ни сигурност, така да бъдем част от комплексния подход, който има НАТО“, посочи той.

„В държавите членки в НАТО, държави от ЕС, в 10 държави на въоръжение е F-16. Само в две държави – Унгария и Чехия е „Грипен“, където обаче всички може да прочетем информация в медиите, какви са били проблемите и какви са възможните походи, които са недопустими в прозрачността, която има в днешното управление“, коментира Цветанов. Той изтъкна, че за избора на F-16 в никакъв случай няма външен натиск. „В момента има сблъсък за прозрачността, която прави правителството и парламента и другата страна за решение, което беше взето на тъмно, непрозрачно в служебния кабинет на Румен Радев“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.


Leave A Reply