„Ако няма устойчив модел на финансиране на болница „Лозенец”, тя трудно ще продължи да съществува в сегашния си вид“, каза финансовият министър Владислав Горанов в парламента. Горанов заяви, че не е запознат с финансовото състояние на лечебното заведение. “Дотолкова доколкото знаете, че в края на миналата година 23 млн. лева бяха отпуснати допълнително от бюджета на Министерския съвет по бюджета на болница „Лозенец”, за да разплати част от просрочените задължения. На мен не ми е известно да има утвърдена от правителството или от който и да е било инвестиционна програма в мащабите, в които тя се анонсира”, каза Горанов.

снимка: offnews.bg

снимка: offnews.bg

Финансовият министър заяви, че знае за доклада на медицинския одит, знае и за отчетите, които болница „Лозенец” подава към Министерския съвет като първостепенен разпоредител. „Ако въпросът е дали правителството ще доразплати натрупани от някой просрочени задължения, първо трябва да направим анализ защо и как функционира това лечебно заведение и на какви основания се предоставя допълнително субсидия, и след това ще преценяваме. Във всеки случай, ако няма устойчив модел на финансиране на тази болница, тя трудно ще продължи да съществува в сегашния си вид. Защото ако се предоставят извън правилата, по които функционира здравната система допълнителни средства на едно лечебно заведение, то това трябва да е разписано ясно и конкретно по каква причина се прави”, отговори той на журналистически въпрос.

снимка: medicalnews.bg

снимка: medicalnews.bg

Горанов даде пример, че за ВМА се предоставят средства от бюджета на Министерството на отбраната заради контингента, който обслужва и функциите, които изпълнява с оглед на членството на България в НАТО.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Софийският университет няма да се занимава с издръжката на болница „Лозенец“, каза от своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти във връзка с болница „Лозенец“. „Тя е самостоятелно юридическо лице и лечебно заведение, което ще стане търговско дружество“, допълни още министърът на здравеопазването. „Правителството гласува 23 млн. лв. допълнително разходи на болницата, с което бяха намалени просрочените плащания. Доколкото зная, ръководството на болницата се е срещнало с кредиторите и на базата на това, че все пак връща 23 млн. лв. е направило добро разсрочване на задълженията, т.е. погасителен план за бъдещо разплащане“, коментира министърът.

снимка: Монитор

снимка: Монитор

Той призова да не се създава напрежение в академичното ръководство на Софийския университет. „Убеден съм и съм сигурен, че не трябва да се заделят средства от обучение на студентите. Това са таксите, които плащат те и в същото време субсидията, която дава държавата, да се заделят за покриване на дълговете на болницата. Иначе ще се наруши учебният процес“, допълни още министърът. Във връзка с прогнозата на опозицията, че ще се стигне до фалит на болницата, министърът заяви, че това е мнение на опозицията. „Аз имам над 60 болници, от които поне половината имат дългове и си ги разсрочват и разплащат. Въпрос на добро управление и добър менидмжънт“, каза още Ананиев.

снимка: goldcoastprivate.com.au

снимка: goldcoastprivate.com.au

По повод притесненията, че няма да могат да се обучават студенти и специализанти, министърът заяви: „Как няма да остане? Нали идеята е в крайна сметка, след като държавата в лицето на министъра на здравеопаването стане едноличен собственик на капитала, той да предостави болницата за управление на Софийския университет. Т.е. цялата научна и клинична база, която има болница „Лозенец“, ще се използва за обучение на студентите. Затова ме убедиха, че това е най-добрият подход и аз приех общото мнение“, каза още Ананиев.


Leave A Reply