Парламентарната група БСП внесе искане за детайлни разисквания за организацията на трансплантационното лечение у нас. По време на парламентарния контрол д-р Георги Йорданов предаде списъка с 64 подписа, с което искането на левицата става задължително. Разискванията ще се проведат по време на следващия редовен парламентарен контрол. В отговор на въпрос от БСП за трансплантациите, здравният министър Кирил Ананиев посочи, че ще бъдат създадени два центъра за белодробна трансплантация – в болниците „Света Екатерина“ и във Военномедицинска академия и припомни, че страната ни започва сътрудничество с Виенската многопрофилна болница.

лекар

„Основната ни цел е в края на 2019 година или най-късно в началото на 2020 година в България да може да се проведе първата белодробна трансплантация. В същото време Министерството на здравеопазването проведе преговори за извършване на белодробни трансплантации на български пациенти във Виена. Очакваме Виенската многопрофилна болница да приеме до 5 български пациенти годишно за белодробна трансплантация срещу ангажимент броят на извършените трансплантации да отговаря на броя на изпратените органи от България до Евротрансплант“, заяви министър Ананиев.

снимка: medicalnews.bg

снимка: medicalnews.bg

Здравният министър отново отчете, че през последните 4 години броят на пациентите в страната, които имат нужда от органна трансплантация, остава висок, докато донорството намалява. По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация към началото на годината над хиляда се нуждаят от трансплантация на бъбрек, близо 500 чакат за трансплантация на сърце, 50 – на черен дроб, а от белодробна трансплантация се нуждаят 15 български граждани.


Leave A Reply