„Имаме притеснителна информация за служителя на МОН, замесен в скандала „Ало, Банов”, каза днес в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев. Вълчев уточни, че информацията се натрупала в последните месеци, въпреки че имало съмнения и преди една година, когато течеше оценяване на проектите по операциите за Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност.

мон

„Тъй като се натрупаха сигнали от повече от  два или три източника – първо, за изтичане на информация, второ, за свързаност на служителя Ангел Ангелов с консултант на име Иво Костов, бяха предприети мерки от страна на изпълнителния директор, който освен че уведоми мен, предприе остраняване на служителя вътре от процесите, които касаят оперативната програма и конкретно тези операции“, каза Вълчев. „Това може би е създало усещане у служителя, че ще бъде освободен от януари. Веднъж годишно по това време се пишат оценки за работата и при най-ниска се дава възможност за прекратяване на правоотношението”, допълни той.

Ангел Ангелов, снимка: "24 часа"

Ангел Ангелов, снимка: „24 часа“

Запитан дали ще предприеме такива действия, министърът отвърна, че не е работодател на служителя. Шеф му е Кирил Гератлиев, който оглавява Изпълнителна агенция „ОП „Наука и развитие за интелигентен растеж”. Министър Вълчев уточни, че това е така заради разделението на функциите между МОН като конкретен бенефициент и Изпълнителната агенция като управляващ орган. „Беше дадена максимална самостоятелност на Изпълнителната агенция. Тя беше обособена като самостоятелно юридическо лице. Имам сигнали и от двете страни – и от Гератлиев, и от Ангел Ангелов. Назначил съм проверка на Инспектората на МОН. Тези сигнали са от този месец. Проверката е назначена преди десетина дни или 2 седмици“, отбеляза Вълчев.

Кирил Гератлиев, снимка: bTV

Кирил Гератлиев, снимка: bTV

„Сигналите от Ангел Ангелов са за упражнен психологически тормоз и намерения да бъде уволнен. Сигналите от Гератлиев са за свързаност и конфликт на интереси, изнасяне на информация. Трябва малко време да проверим и да приключи проверката. На мен това ми е основният инструмент – да назнача проверка. За другото препоръчах на Гератлиев да сезира институции с разследващи функции. Инспекторатът няма такива по отношение на сигналите за свързаност и работа на консултанти, спуканите гуми т. н.”, каза Вълчев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На въпрос дали се притеснява, че може да се появи запис и със самия него, той отвърна: „Не, не си спомням да съм се срещал със служителя Ангел Ангелов, да сме били в една стая и да сме обсъждали въроси. Ние сме осигурили максимално разделение на функциите. Самите ние като служители и екипи сме се самоограничили и формално, и неформано, от намесата в работата на Изпълнителната агенция. Защото МОН е бенефициент по големи проекти в системата на образованието. Такива са например „Твоят час”, „Студентски практики”, „Ученически практики”.

снимка: debati.bg

снимка: debati.bg

„Ние сме формално бенефициент, получаваме средствата и ги разпределяме между образователните институции, но въпреки това сме и бенефициент на Изпълнителната агенция, която е управляващ орган. Тя трябва да няма никакви задръжки да ни санкционира и контролира. Затова е нужно това разделение, без да ми отнема функциите като министър и принципал, когато има проблеми, да сезирам контролните органи или да назнача проверка”, посочи той. Вълчев добави, че Ангелов е постъпил на работа в МОН с конкурс през 2016 г., когато настоящият просветен министър е бил главен секретар. По думите му той няма друга информация за работата му в предишното министерство, където е бил, освен тази от конкурсните процедури.


Leave A Reply