Спецсъдът не пусна от ареста Николай Банев. Днес съдът гледа мярката за неотклонение на Банев и прецени, че молбата на адвоката му за изменението ѝ трябва да бъде оставена без уважение. Специализираният апелативен съд остави Николай и Евгения Баневи в ареста на 13 декември 2018 г. Семейството бизнесмени бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември 2018 г. Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер.

снимка: kashmirpatriot.com

снимка: kashmirpatriot.com

Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв. Майката на бизнесмена Мария Банева също се сдоби с обвинение. 77-годишната жена отговаря за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари. Мария Банева остана на свобода срещу 10 хиляди лева гаранция.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Основната част от свидетелските показания нямат нищо общо с истината, която е свързана с публични акционерни дружества, има колективни органи за управление. Конкретно „Полимери” и „Елма” имаха заместник-директор, който отговаряше за защитата на акционерите. Той е контролиран директно от Комисията за финансов надзор. Акциите бяха едни от най-търгуваните на Българската фондова борса“, заяви в своя защита Николай Банев. По-рано съдебни изпълнители влязоха в къщата на Евгения и Николай Баневи в столичния квартал „Бояна“, за да да бъде описано имуществото на бизнесмените.


Leave A Reply