В ежегодния доклад на Еврокомисията за пътните инциденти делим 7-мото място с южната ни съседка Гърция с 10,5 пътни инцидента на 10 000 души. Лидер в негативната класация е Австрия с 44 катастрофи на 10 000 жители. В топ 3 влизат и Германия и Белгия. Според автоексперти обаче тази класация не може да е обективна, тъй като страната ни подава неточни данни, предава ТВ ЕВРОПА.

Снимка: shutterstock

Снимка: shutterstock

От Европейската комисия уточниха, че методиката за докладване и класиране на пътната безопасност се основава на смъртните случаи отнесени към броя на населението, а не на броя на катастрофите. По този показател страната ни е на второ място в целия Европейски съюз. За да намали броя на жертвите по пътищата кабинетът реши да създаде специална агенция за безопасност на движението по пътищата.

снимка: Монитор

снимка: Монитор

Според автоекспертите много от промените по отношение на шофьорите, които в момента са на етап обществено обсъждане са резонни. Такова например е и изискването за повече часове за обучение на младите шофьори. Силно дискусионни обаче са обаче например идеите младите шофьори да не могат да управляват автомобил над 67 конски сили за определено време след получаване на книжката си.


Leave A Reply