Париж започна шествие на „жълтите жилетки“ в подкрепа на пострадалите по време на демонстрациите на протестното движение, предаде ТАСС, като се позова на телевизия Бе Еф Ем. По данни на правителството над 2000 души са били ранени от началото на протестните акции на 17 ноември миналата година, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Това предаде NOVA телевизия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Това е дванадесетата поредна събота, в която „жълтите жилетки“ излизат по улиците на Париж и други френски градове. Така нареченият „бял марш“ е в знак на солидарност с пострадалите по време на протестните прояви на „жълтите жилетки“, като в него участват 30 от ранените демонстранти. Сред тях е и неофициалният лидер на движението Ерик Друе Жером Родригес, който бе ранен в главата при сблъсък между полицията и демонстрантите на Площада на Бастилията преди седмица.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Много от „жълтите жилетки“ носят плакати с надписи „Край на полицейското насилие“. Демонстрантите настояват полицията да спре да използва специални устройства за изстрелване на гумени куршуми и гранати, за които се твърди, че причиняват сериозни наранявания и които са забранени в повечето европейски страни.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Жером Родригес бе ранен в окото именно с такова устройство. Твърди се, че общият брой на тежко ранените в очите демонстранти е 20 души, като по-голямата част от тях са загубили око. Част от останалите „жълти жилетки“ на днешния протест носят превръзки на очите в израз на солидарност с ранените.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Държавният съвет на Франция бе сезиран по въпроса с употребата на специалните устройства и вчера постанови, че рискът от насилие по време на демонстрациите създава необходимостта на силите на реда да им бъде позволено да ги използват. Решението на съвета бе разкритикувано от „жълтите жилетки“. Френският външен министър Кристоф Кастанер призна вчера, че специалните устройства са в състояние да нанасят сериозни наранявания. Кастанер обеща санкции при положение, че силите на реда превишат правата си, като Генералният инспекторат към френската полиция е започнал 116 разследвания на подобни случаи.


Leave A Reply