Тези европейски избори ще бъдат тест за демокрацията заради мащабите, в които наблюдаваме феномена фалшивите новини. Той винаги е съществувал, но сега е различно заради бързината, с които се разпространяват и измеренията, които придобиват. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел, предава bTV.

Мария Габриел, снимка: БГНЕС

Мария Габриел, снимка: БГНЕС

„Какво се случва с фалшивите акаунти? Какво се случва с ботовете? Какво се случва с рекламата? За мен това са важни въпроси, които трябва да продължим да адресираме“, каза тя. Габриел заяви, че предстои да бъде готов първия анализ по въпроса, който впоследствие ще стане месечен. Данните от него ще покажат в коя посока е постигнат напредък и в коя не. „Паралелно с това създаваме европейска независима мрежа от така наречените проверители на информация или фактчекъри. Днес фактчекъри има само в 11 държави-членки на ЕС. Искаме да направим така, че те заедно с учени и други специалисти да имат достъп до платформа за бързо споделяне на информация. Няма нужда да чакаме една фалшива новина, която е идентифицирана като така в Полша, да се разпространи в Италия, България или на други места“, посочи Габриел.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На въпрос дали ще бъдат по-защитени предстоящите избори за Европарламент през май от американските, Габриел отговори: „Това, което ни предстои е до март месец да бъде изградена система за ранно предупреждение. Органите, отговарящи за киберсигурността заедно с органите, отговарящи за защита на личните данни, ще работят в тясна координация, за да може максимално бързо да бъде споделяна атака, ако тя се зададе. Вече сме го предложили, предстои да стане оперативно“. „Нашето предложение е по време на европейските избори във всеки един момент, когато политическите партии използват данните, за да могат да правят анализи и да ориентират информационния поток, за да може да стигне до хората, това да става единствено и само със съгласието на европейския гражданин“, добави Габриел.

 


Leave A Reply